Miód łąkowy z Ujścia Warty

Miód łąkowy pochodzi z nektaru roślin porastających dzikie łąki Parku Narodowego Ujście Warty w województwie lubuskim. Najliczniej występującymi tu roślinami są oset, łopiany, ostrożeń warzywny, krwawnica purpurowa, marchwica, sadziec konopiasty. W okresie wiosennym masowo kwitnie tu mniszek lekarski oraz  wierzba. Tak bogate pożytki są przez praktycznie cały sezon źródłem nektaru i spadzi dla pszczół. Stąd skład miodu łąkowego jest bardzo zróżnicowany, ponieważ jest on zbierany w okresie od maja do sierpnia. Miód łąkowy tak jak inne miody wielokwiatowe ma działanie bakteriobójcze, wzmacniające układ krążenia i ogólną odporność organizmu. Miód ten podobnie jak miód akacjowy pozostaje długo płynny, ma aromatyczny smak i jasnobursztynową barwę. Miód łąkowy z Ujścia Warty jest produktem regionalnym, nagrodzonym w konkursie Perła Ziemi Lubuskiej.

Informacje dotyczące plików cookies

Dzięki wykorzystaniu rozwiązań takich,jak pliki cookies i pokrewne technologie oraz przetwarzaniu Twoich danych, możemy zapewnić, że wyświetlane treści lepiej odpowiedzą na Twoje potrzeby.

Zarządzanie plikami cookies

O Cookies

Pliki cookie to niewielkie pliki tekstowe, które są zapisywane na komputerze lub urządzeniu mobilnym przez strony internetowe, które odwiedzasz. Służą do różnych celów, takich jak zapamiętywanie informacji o logowaniu użytkownika, śledzenie zachowania użytkownika w celach reklamowych i personalizacji doświadczenia przeglądania użytkownika. Istnieją dwa rodzaje plików cookie: sesyjne i trwałe. Te pierwsze są usuwane po zakończeniu sesji przeglądarki, podczas gdy te drugie pozostają na urządzeniu przez określony czas lub do momentu ich ręcznego usunięcia.

Loading...